måndag 1 november 2010

Dag 8

Första veckan avklarad! five to go!
Antioxidant dag!
Vi börjar veckan med att fylla kroppen med en riktig antioxidant måndag!
Antioxidanter skyddar oss från fria radikaler. Vissa fria radikaler är bra för kroppen eftersom de hjälper till att bekämpa virus och bakterier, men några kan skada dina celler! Fria radikaler skadar normala cellfunktioner och har kopplats till rynkor, cancer, Alzheimers och hjärtproblem. Kroppen har ett inbyggt skyddssystem som kämpar för att hålla de onda radikalerna borta. Skyddet består av antioxidanter som främst finns i frukt, bär, grönsaker, oljor och spannmålsprodukter. Några exempel på livsmedel som innehåller mycket antioxidanter är nypon, paprika, broccoli, kli, vetegroddar, fullkornsbröd, tomat, blåbär och nötter. Därför kommer det att finnas antioxidant dagar utsatta lite här och var under vår 6 veckors period så att mamma Karin och Pappa Claes kan antioxidant MAXA! Keri Glassman som baserat sin nya bok på antioxidant konceptet vågar till och med lova att man kommer må bättre, bli snyggare, få mer energi och sova bättre! Hur bra låter inte det när du vet att du bara gör din kropp gott? :)


Frukost! Äggröra med 5 ml basilika, grönt te och ett glas vatten med pressad citron. Hälsovinst! Ägg innehåller protein och är perfekta att äta till frukost eftersom det ger en lång mättnads känsla. Basilika och andra örter är perfekta att ha i all mat eftersom de inte innehåller några kalorier men däremot mycket antioxidanter. Grönt te är fullproppat med antioxidanter, men kom ihåg att köpa i små förpackningar eftersom tepåsarna förlorar 32% av sin verkan efter 6 månader. Citronvatten är ett perfekt sätt att starta dagen på eftersom de flesta äter trots att de egentligen är törstiga. Att vara återfuktad från att du vaknar kommer att förhindra det.

Frukost mål! Skivade Granny Smith-äpplen med kanel. Hälsovinst! Granny smith-äpplen innehåller massor av fibrer, antioxidanter och ger lång mättnadskänsla. Kanel kontrollerar blodsockret, och studier visar att doften av kanel kan minska stress! :)

Lunch! Vi åt en nyttig paprika soppa till lunch. 4 skålar, 3 röda paprikor, 1 dl soltorkade tomater, 1 dl pinjenötter, 1 tsk äkta honung, 1 msk lantbuljong, 1 vitlöksklyfta, ½ kruka basilika, 1 ½ msk olivolja, 1 tsk örtsalt ramslök, 3-4 dl vatten. Det är toppen att rosta paprikorna lätt i ugn (250 grader i cirka 15 minuter) och ta bort skalet för att få en sötare smak. Dela paprikorna och ta bort kärnhuset. Mixa alla ingredienser till en soppa och smaka av. Servera kall eller varm en stund i kastrull. Tillsammans med kyckling röra mackor! Kyckling röran är mycket enkel att stuva ihop, vi tog de sista resterna ifrån kycklingen, hackade en halv rödlök, majonnäs, currykrydda, salt, peppar och mangochutney. Blanda ihop i en skål och låt det stå där och gosa ihop sig en stund. Under tiden kan du skära upp några skivor grovt fullkornsbröd och piffa till med sallad, gurka och tomat. Sen är det bara att lägga på kyckling röran på mackan och ät tillsammans med paprika soppan! En riktig hit och jag måste verkligen få skryta soppan blir verkligen dunder god! :)

Mellanmål! En ångad kronärtskocka! Man kan också ta 225 g kronärtskockhjärta tillsammans med en kopp grönt te. Hälsovinst! Kronärtskocka kommer bli vår bästa vän under antioxidant dagarna och befinna sig lite överallt i vår 6 veckors period. Innehåller nästan inga kalorier, har högt fiberinnehåll och är riktigt skönhetsmat eftersom den tydligen gör huden vacker också! ;)
Middag! Rester ifrån gårdagens dunder middag! :) Alltså laxtårtan till förätt, potatis med fetaostsallad och fläskfilen! :)

1 kommentar:

  1. Astrid,

    Din blogg är inspirerande och rolig att läsa, du är en skicklig skribent. Kul med bilderna.
    Nu måste jag prova att göra en frukostsmoothie.
    Anna

    SvaraRadera