tisdag 16 november 2010

Dag 23

Älskade morgonstund
Ingen har ännu riktigt vaknat. Det är bara du och världen som håller på att slå upp sina stora, vackra ögon just nu framför dig. De första strålarna värmer mjukt, koltrasten sjunger. Gräset är rent, kyligt och fuktigt. Det är stilla. Det är en ny dag. Den ligger där framför dig. Ta den.

Så idag har vi därför tagit oss en redig morgonpromenad i första tidiga morgon solen!

Frukost! Imorse gjorde vi en egen hemmagjord sund smoothie med blandade frysta bär, banan, yoghurt och krukskakli!
Till lunch åt vi en god och nyttig soppgryta med kyckling
Ingredienser!! 900 g
kycklingben, eller lår (ej urbenade) 1 st gul lök, stor 3 st morötter, (3-4 st) 1 dl persilja, strimlad 1 msk rapsolja 2 st hönsbuljongtärningar 2 msk tomatpuré 2 st lagerblad 5 st svartpepparkorn 3 dl vatten, (3-4 dl) 2 st tabasco, (2–3 droppar) Tillbehör1 paketris, eller couscous
Tillagning!
1. Bryn kycklingen runt om på medelvärme i en stor stekpanna med släpp lätt- beläggning, tills den får fin färg. Skala och grovhacka löken. Skala och slanta morötterna. Tillsätt lök, morötter och persilja. Ringla över oljan.2. Bryn alltsammans under omrörning 2–3 min. Smula över buljongtärningarna. Tillsätt tomatpurén, lagerblad och svartpeppar. Häll över vatten så att det täcker 2–3 cm.3. Koka upp under omrörning och koka sedan grytan utan lock på hög värme ca 25 min, tills kycklingen blir mör och såsen får simmig konsistens. Droppa över tabascon.4. Servera med ris eller couscous.

Till mellanmål åt en mycket fräsch och god fruktsallad!
Middag! Det fick lov att bli ett rejält experiment ifrån min och mamma Karins del! Vi lagade ihop en hälsosam pizza!
Ingredienser!
12 g
jäst, (1/4 paket) 1,5 dl vatten, ljummet (37°) 0,5 msk olja 2 krm salt 4 dl vetemjöl 1 st squash 1 st rödlök 2 st paprika, 1 gul + 1 röd 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar, grovmald 1,5 msk pesto 25 g rucola, 1 bunt 0,5 st basilika, kruka 2 st skinka, skivor, lufttorkad, el parmaskinka
Tillagning! När man ska gå ner i vikt och äter smalt är det många som längtar efter pizza. Här är en fullt tillåten pizza med vuxensmak. Skär jästpaketet i ett kryss så blir det ca 12 g i varje bit.
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och större delen av vetemjölet.Låt degen jäsa 30 min.2. Sätt ugnen på 225°. Skär alla grönsaker i bitar. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, salta och peppra och stek dem i mitten av ugnen ca 30 min.3. Dela degen i 2 delar. Kavla ut 2 ”assiettstora” pizzor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.Bred på peston.Grädda pizzorna i övre delen av ugnen ca 10 min.4. Blanda de ugnsbakade grönsaker med rucola och basilika och fördela dem ovanpå pizzorna. Lägg skinkan överst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar