torsdag 18 november 2010

Dag 25

SÖTSUGET!
Om du går till affären kan du packa kundvagnen full av chips, choklad och korv och dessutom komma undan ganska billigt. Det är inte alls säkert att du tillhör den personkategorin men många gör det. I Sverige kommer nästan 40% av energi intaget ifrån fett. Lägg märket till att det är en genomsnittssiffra och många äter mindre fett, vilket betyder att många äter mer.. dessa kan man kalla fettfanatiker och de är fler än man kanske tror. De är inte alltid tjocka, men äter en alltför fet och osund kost. De väljer alltid de fetaste alternativen, eftersom ”de smakar bäst”. Jag vill inte gå runt och kalla mina egna föräldrar för fettfanatiker, himmel och pannkaka lyssna bara på ordet! Men jag kan ju inte ljuga heller eftersom jag känner mina föräldrar väl när ostbågarna slinker fram på fredags-mys-kvällarna, eller att de har köpt någonting extra smarrigt men onyttigt eftersom det var på extra pris i affären. Jag försöker dämpa sötsuget hos föräldrarna … :)

DAGENS TÄNING! Idag har Mamma Karin och Pappa Claes varit helt otroliga! Träningen började aggresivt redan start 07:15 i gymmet tillsammans med Leila Söderholm! :) Det blev verkligen en rivstart, hoppa rakt upp ur sängen, på med sportkläderna och skutt till iForms gymlokaler! Det var verkligen UPP OCH HOPPA imorse alltså!! :) Mamma Karin och Pappa Claes fick träna ett styrkepass med fulltös i en hel timme. Leila körde idag en ny variant av stationsträning där du kör på för fullt i 20 sekunder vid varje station och sen byter direkt! Det är en oerhört explosiv träning då du bygger upp muskler och förbränner fettet som aldrig förr. Det är en otroligt jobbig träningsvariant som kräver mycket av dig och kroppen! Den typ av träning som Mamma Karin och Pappa Claes åkte på idag heter TABATA (tabata intervaller)! Det blir hettsigt för man kommer till en station och öser på och sen måste man snabbt byta igen, men som Leila sprang runt och peppade hela tiden att man vänjer sig in med tempoväxlingarna snart och snabbt !

För dig som vill veta mer:
”Tabata är en intervallträning som utarbetats av Dr. Izumi Tabata vid National Institute of Fitness and Sports i Tokyo. Dr.Tabata ville hitta en metod som samtidigt tränade de två ytterligheterna inom konditionsträning; aerob (uthållig) och anaerob (högintensiv och explosiv). Normalt är det svårt att påverka båda systemen samtidigt eftersom aerob träning brukar pågå under en längre tid för att öka uthållighet, medan anaerob träning är så pass krävande att man inte kan hålla intensiteten speciellt länge. Genom en perfekt avvägning mellan arbete och vila utarbetade de Tabata-intervallen; en intensiv träning på totalt 4 minuter som både ökade den uthålliga och explosiva kapaciteten.
En Tabata består av 20 sekunder utövning på maximal intensitet, följt av 10 sekunder vila. Denna cykel upprepas åtta gånger, alltså fyra minuter. Även om Dr. Tabata använde en mekaniskt bromsad cykelergometer i sin studie så kan detta träningsförfarande överföras till nästan vilken övning som helst. Denna Tabata-metoden används av guldmedaljörer inom massa olika sporter, från triathleter till akrobater, där både explosivitet och uthållighet är ett krav. Genom att anamma samma tidsintervall med en styrkeövning så får du förutom den heltäckande träningen för kondition samtidigt en ökad styrka. Denna kombination av Tabata är en fantastisk fettförbrännande träning. Vad krävs då? 240 sekunder av fysisk och mental disciplin till kollaps.
Övningsvalet skall belasta flera muskelgrupper samtidigt, funktionella styrkeövningar, där ofta egen kroppsvikt är tillräcklig. Det är viktigt att du disciplinerat håller tiden för arbete och vila och att varje set genomförs med maximal insats. Målet är alltid att utföra så många repetitioner som möjligt. Genom att räkna antal repetitioner i varje set och låta det set med lägst resultat bli ditt Tabata-poäng, så har du till nästa Tabata-pass en siffra att slå.
Varje träning är en tävling.”
Dagens måltider!
Till frukost fick vi verkligen fylla på lagrena efter vårt mördarträningspass sådär på morgonskvisten! Alltså dundrade vi hem i bilen och åt äggröra och knaprig bacon tillsammans med skivade gula tomater! Och vi till detta drack vi en stor god "Leila smoothie" och ett stort glas vatten!


Haha Pappa Claes var lite lätt matt när han skulle få knapra i sig den goda frukosten! Det är bra och extremt viktigt att äta mycket och bra mat snabbt efter ett sådanhärnt explosivt träningspass! Så att återhämtningen kan ske så fort som möjligt! :)

Till Lunch Åt vi Pasta med rotfruktsås. En enkel, billig och godsås. Använd gärna olivolja i pastarätter. Det ger en karaktäristisk smak! 4 portioner, 3 morötter, 200g rotselleri, 2 gulalökar, 1 msk olja eller flytande matfett, 2 färska tomater eller 1 dl krossade burktomater, ½tsk salt, 1 kryddmått svartpeppar, 1 tsk dragon, 1 ½ tsk vetemjöl, 2 dl mjölk, 1 dl smältost. (Vi la till squash och parmaskinka!) Så här ska du göra! Skala morötter och rotselleri. Skär dem i tunna strimlor. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs rotfrukterna och lök i fettet i en traktörpanna. Doppa färska tomater i kokande vatten. Flå och hacka dem. Tillsätt tomathack eller burktomater samt kryddorna och låt småkoka under lock i ca. 10 minuter. Strö över mjölet och späd med mjölken och koka ytterligare några minuter. Rör ner osten. Värm utan att koka tills osten har smält! BONAPETIIIT!!

Till Mellanmål Mera smoothie som blev över ifrån dagens frukost!
Till Middag Ska vi äta god tandooritofu med bulgursallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar