tisdag 30 november 2010

Dag 39

Formsvacka? Så tar du dig tillbaka!

Du är där, mitt i svackan, och lyckas inte ta dig tillbaka. Här kommer en lathund som kan hjälpa dig ur sex vanliga formsvackor. Nu är det dags att vända kurvan uppåt!
Senario 3: Du har ingen motivation. Så här ska du tänka! Nu ska du hitta stimulansen som får just dig att vilja kämpa. Det är viktigt att du hittar en balans mellan vilka uppoffringar du är villig att göra och vilka resultat du vill ha. Sikta lågt, när du sedan märker att du får resultat är det lättare att öka kraven. Då har du bevisat för dig själv att du klarar av en förändring. Så ska du göra! Se över dina målsättningar. Bristande motivation beror ofta på mål som inte stämmer med vad du vill och vem du är. Sätt upp delmål som är relativt lätta att uppnå. Gör små förändringar som du känner är lätta att leva med. Tänk på att sätta upp mätbara mål, de är bra att ha som verktyg.
Scenario 4: Du har drabbats av överträning. Så här ska du tänka: Nummer ett: du måste lära dig att vi inte kan springa på hela tiden. Att kunna sitta ner och bara vara är lika viktigt. Hur det känns att vara övertränad är induviduellt, vissa blir mer mottagliga för virus medan andra får ömmande kroppar. Det finns en gemensam nämnare: du har ingen energi kvar i musklerna. Tänk på det när du får lusten att träna fast du faktiskt inte orkar. Bensinen har tagit slut. Så ska du göra! Sätt dig ner ensam eller med någon och fundera på eller prata om hur du kan ändra ditt träningsupplägg. Kanske kan du till och med träna lika mycket som du gör nu, men på ett sätt som sliter mindre på kroppen? När du gjort detta, vänta på att energin återvänder och gå tillbaka till träningen, men med ett nytt tankesätt.
Senario 5: Du är eller har varit gravid. Så ska du tänka! Att bli gravid kan för en del kännas som ett skede i livet då det är okej att ta det lugnt. Andra vill fortsätta som vanligt, och låta kroppen säga stopp. Hur du än tänker är det viktigt att du inte ser graviditeten i sig som en orsak att sluta träna. Den stora omställningen kommer när barnet har kommit, med nya prioriteringar och mer plats år familjelivet. Tänk på att det finns många tider på dygnet du kan träna, och många olika träningsformer som inte kräver mycket tid. Så här ska du göra! Både under och efter graviditeten är promenader bra träning, komplettera gärna med styrketräning på en nivå som funkar för dig. Många gym har barnpassning, funkar inte det för dig så be någon du känner promenera med barnet så du får tid att träna. Se träningen som egen tid och lägg kraven på en moderat nivå. Träningen ska inte vara en stressfaktor, utan något du längtar till. Du kanske också upplever att det är svårt att komma i bra matvanor efter förlossning och graviditet, rutinerna blir lätt rubbade. Undvik fällan att ständigt äta mackor på fik, istället för mat – det kan sänka din form ytterligare.
Scenario 6: du är nybörjare. Så ska du tänka! Bestäm dig bara – börja träna! Inte på måndag eller efter nyår, börja redan idag. Se till att du hittar en träningsform du känner dig bekväm med, och var ärlig mot dig själv. Börja på en måttfull nivå, sätt rimliga mål som till exempel att träna två gånger per vecka. Bler det tre gånger – se det bara som en bonus. blir det en eller ingen gång – deppa inte ihop, ta nya tag igen. Du har inte misslyckats om det blir fel, tänker du så är risken stor att du hoppar av träningståget. Så ska du göra! Om du vill gå på gym, se till att hitta en anläggnig som du trivs på och som tar hand om dig som är ny. Det är lätt att känna sig utlämnad, men fråga och ta för dig i den nya miljön. Du kan anlita en personlig tränare några gånger, för att komma igång på rött sätt och känna att träningen ger dig rätt resultat! Var inte heller rädd för att dra med en kompis så är ni två stycken som pushar och pressar varandra! :)
Lycka till ut ur svackan! Jag vet att du klarar det om du verkligen har viljan till det! :)
DAGENS MAT OCH TRÄNING!

FRUKOST! Till frukost blev det smarriga Ägg och Bacon och färsk tomat! Tillsammans med nypressad juice och te! :)

TRÄNING! Mamma Karin var hurtig och spelade tennis idag på LTK. Hon mötte sin svåraste motståndare och längtade efter att få bita i riktigt ordentligt! Och när jag kom hem ifrån skolan så sa hon så lyckligt så medan hon stog och skottade vår uppfart "ASTRID, JAG VANN IDAG!!!" Haha super duktig Mamma Karin som gör stora framsteg i sin träning! Heja heja! :) Pappa pappa pappa kära pappa pappa Claes.. Jag hade stora hoppet om en riktig stor ökning nu sista veckan men jag har börjat få inse fakta att Pappa Claes är en bankman som är sysselsatt som bankman vilket innebär att ja, just som bankman så har man inte så mycket tid..!! Imorse var det inplanerat att träna med Leila i en timme på ett morgonpass 07:15, men ikke för då var det ett viktigt möte.. Och ikväll hade jag istället planerat in ett skivstångspass på friskissochsvettis men nej, för då droppar han den glada nyheten igår (han skämdes faktiskt lite) att "Astrid,, vi har stort julkalas på jobbet imorgonkväll..." eeuw buuh för Pappa Claes idag, nästan dubbel buuh faktiskt! Pappa Claes får ett rött kort! Men vi har inte gett upp hoppet än! Det är 3 starka dagar kvar och nu ska de få pinas in i det sista!! Pappa Claes skall imorgon få äran att på sin lunch utföra ett ja vad ska vi kalla det? Snabbt spinning intervall pass! Mycket effektivt mitt på dagen! Och på eftermiddagen har vi ytterliggare träningsplaner! Hej å hå träningsäventyren fortsätter!!

LUNCH! Mamma Karin åt fil med müsli och bananer, det var hon tydligen så otroligt sugen på så då är det ju självklart att vi ska äta det som magen längtar efter! Det är oftast just det som kroppen behöver! :)
MIDDAG! Mamma Karin var bortbjuden på tjejmiddag! Det skulle bjudas på lax med rotfrukter anade Mamma Karin! :) Och Pappa Claes var ju iväg på sin julfest på jobbet så ja vi får som vanligt hålla tummarna att han stoppar i sig vettiga saket i magen! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar