fredag 19 november 2010

Dag 26

Sova!
Sov gott, bli smart! Ljusa, ljumma sommarnätter och läge för massor av skön sömn. Men det är inte så lätt att lägga huvudet på kudden och sjunka in i djup rogivande sömn. De senaste rönen om varför du borde låta ögonlocken falla är att:
Sov dig smart. Drömforskningen har tagit ett rejält skutt framåt. Senaste numret av nättidskriften Current Biology har äntligen slagit fast att drömmar ÄR hjärnans sätt att mangla och förstå information. Detta sker dessutom på flera nivåer och är direkt kopplat till prestationsförmågan. Med andra ord; vill du verka skärpt- gå och lägg dig en stund!

  • Sussa dig smal. Forskare vid seattle Children’s Research Institute har hittat en koppling mellan sömn och vikt hos barn. Enkelt uttryckt visade resultaten att ju färre timmar barnen sov, desto högre BMI (Body mass index) hade de. Sambandet är sannolikt sant även för vuxna, inte minst av de enkla skälet att den som sover inte äter.

  • Fjäska för näsan. Det kan vara läge att ställa fram lite potpurri vid sängkanten. Tyska forskare har testat hur dofter påverkade innehållet i våra drömmar. När försökspersoner fick sova till lukten av ruttna ägg eller rosor ledde äckellukten till drömmar som var genomgående negativa, medan blomdoften gav klart trevligare drömmar.
  • Lev länge. Om du sover mindre än sex timmar per natt ökar risken att dö i förtid. En internationell studie nyligen publicerad i tidsskriften Sleep drar slutsatsen efter forskning på 1,3 miljoner personer världen över under 25 års tid. Mer än nio timmars sömn är inte heller bra; den gruppen hade fler hälsoproblem än snittet. Sex till åtta timmar per natt är melodin!
    Så här kan du sova bättre!
  • Håll sovrummet mörkt och svalt
  • Skippa alkoholen
  • Träna regelbundet, men helst inte strax innan läggdags
    Svårt att somna? Gå upp och gör någonting annat en stund
  • Satsa på regelbunden dygnsrytm. Försök att hålla samma gå upp och gå och lägga sig tider varje dag!

Frukost! Då åt vi fullkornslimpa med skinka och gula uppskivade tomater tillsammans med nypressad (sjuk god) apelsinjuice och en kopp te. Dessutom en lite skål med yoghurt och en uppskivad färskmelon som jag inte riktigt hann få med på bild!

Lunch! Fläskfile tillsammans med Svamprisotto! Vi fick en liten skada när vi skulle tillaga denna delikatess! Mamma Karin höll på att hugga av sig hela fingret när hon skulle hacka löken! Jag hoppas på att det inte ska få allt för stor effekt på hennes träning eller motivation, Mamma Karin kanske kommer att ha svårt att hålla i ett tennisracket? Eller liknande! Men just nu finns det dock goda livstecken hos fröken så de lutar mot att det inte är en nationalkatastrof som har inträffat men ändå! En skada är en skada! Svamp risotto! Vad behövs? 3-4 dl avorioris, 4 dl svampbuljong, 2 dl viltbuljong, lite rött vin om du har hemma, 1 gul lök, minst 10 champinjoner, gärna någon annan sorts svamp också, antingen om du har plockat i skogen eller om du har råd att lyxa till det med flera sorter i affären, salt och peppar, smör och riven lagrad ost, gärna permesan!
Koka riste i buljongen. Hacka löcken.
Skär svampen i bitar och stek med salt och peppar i en stekpanna brevid. När svampen "vattnats ut", häll i den hackade löken och stek tillsammans med svampen en stund.
Se till att riset inte kokar torrt eller bränns vid i kastrullbotten- häll med jämna mellanrum på mer buljong (om buljongen tar slut, häll på lite vatten) och rör om medan riset mjuknar, detta är hemligheten bakom en riktigt krämig risotto. Häll också ner en slurk rödvin om du har.
Blanda ner svamp- och läkblandningen i riset, rör om, häll eventuellt på mer buljong/vatten om det behövs. När riset har mjuknat, smaka av risotton. Se till att den inte är för salt, eftersom det sista som ska göras är att röra ner riven ost vilket ju ökar den salta smaken!
Servera med liten riven ost vid sidan av att strö på och ät tillsammans med den kokade kycklingen! Toppa till med lite persilja och färska tomater vid sidan om!

Ikväll är de hopplösa föräldrarna bortbjudna på middag så jag håller bara tummarna att värdarna har lagat en så hälsosam och sund middag som möjligt! :) Föräldrarna skall även iväg på 50 års kalas till Göteborg imorgon så de flyr fältet över helgen så jag blir kvar hemma som en hjälplös PT som inte kan varken jaga ut dem till träning eller laga sund mat till dem! Men de kommer hem på Söndag dag igen och då kommer de få träna ikapp genom att gå stavgång en mycket lång bit, kanske att vi tillochmed föler Leilas förslag på träning och försöker gå stavgång uppför Ekholmsnäsbacken? Vi får se! Dagens träning är mycket lugn för föräldrarna eftersom de körde på såpass hårt igår! Och båda två har lite problem att röra sig med sin träningsverk så de har vardagsmotion idag, dvs. minst 60 promenad. Jag glömde även att tillägga att otroliga Mamma Karin en timme efter att vi varit iväg på mördarpasset hos Leila åkte till Lidingö Tennisklubb och spelade sin regelbundna tennis timme! Hon lyckades otroligt nog vinna trots att hon på morgonen tömt all sin energi hos Leila!! En riktig super Mamma den där! :) Heja heja nu är snart vecka 4 klar och då är det bara 2 veckor kvar! Vi kommer köra på stenhårt nu in i det sista!!

MÄTNINGAR! MAMMA KARIN HAR GÅTT NER 4,4 KG SEN START OCH FÖRSVUNNIT OTROLIGA 6,5 CM IFRÅN MIDJAN! PAPPA CLAES HAR GÅTT NER 3,2 KG OCH TAPPAT 2,5 CM PÅ MIDJAN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar