onsdag 3 november 2010

Dag 10

Fett förbränning och Energi behov
Fett förbränning ger bättre uthållighet, tömmer fett depåerna och sparar på det begränsade glykogen förråden (kolhydraterna) som finns i kroppen. En god fettförbränning ger fördelar för hjärt- och kärlhälsan! En effektiv fettförbränning håller fettet borta ifrån blodet, där det skulle kunna göra skada! Fettet används istället som bränsle till muskler och organ. Det är väldigt viktigt med effektiv fettförbränning för att kunna hålla vikten och att inte gå upp i vikt. För att gå ner i vikt måste du frigöra och bränna mer fett än vad du lagrar in. Är förhållandet det motsatta kommer du istället att gå upp i vikt. Därför är det viktigt att bränna lika mycket, eller mer fett, än du lagrar in.
Det är viktigt att veta hur mycket energi man behöver för att kunna äta rätt mängd för fettförbränning. Om du är överviktig är det först och främst viktigt att äta rätt näringsämnen, men energiintaget får inte överstiga energiförbrukningen. Då kommer kroppen, hur nyttigt du än äter, inte att förlora fett. Om du är normalviktig och bara vill komma i lite bättre form, behöver du inte äta så mycket mindre, då förändringen i näringsintag räcker för att ge resultat!
Hur mycket energi du kommer att förbruka under ett dygn avgörs på ditt Basala energibehov (BMR), din fysiska aktivitet ( hur mycket du rör på dig), din värmeproduktion (Termogenes) och din tillväxt (gäller främst barn, gravida kvinnor och idrottare som bygger upp muskelmassa). Energibehovet är mycket individuellt och påverkas av många faktorer som vi har märkt! Jag har försökt att räkna ut Mamma Karin och Pappa Claes energibehov som jag har anpassat till våra träningsprogram och matprogram! Vi kommer inte att sluta äta fett för då går ju hela kalaset i kras utan vi är bara mer medvetna om vad vi faktiskt får i oss varje dag! :)
Dagens måltider och träning! :)
Frukost! Persikosmoothie
Mellanmål: 3dl hackade päron och hallon

Idag åkte vi alla tre iväg till Fjällbacka, vårt sommarställe vid 2-3 tiden så att resten av dagen har spenderats i bilen. Men det ska ju inte hindra att vi fortfarande kan äta hälsosamt och rätt!
Träning!
Pappa var hurtig och gick en rapp morgonpromenad till Ropsten i en halvtimme innan jobbet och mamma simmade 1000meter mitt på dagen innan vi satte oss i bilen och åkte iväg! Nu när vi är i Fjällbacka i 4 dagar kommer vi ha mycket tid och möjlighet att lägga på utomhus träning! :) Det ser vi alla fram emot!

Jag bakade en sund äppelkaka tillsammans med min storebror innan vi åkte iväg som vi nu äntligen kommer att äta som kvällsmål när vi har kommit fram. Det gäller att planera måltiderna när man har en 6 timmars resa i bil framför sig! Annars finns det en stor risk att Pappa Claes enkelt svänger in på Max och köper en XXL Hamburgare när suget ifrån magen blir för stort! Vi lagade däför en stor fruktsallad som vi hade med oss i bilen! :)

Mellanmål: blandade bär Clementiner och skivade bananer! :)
Middag! Det blev en medköpt sund Rostbiffs-wrap! Det var mamma som köpte med sig dessa smarriga wraps ifrån jobbet innan vi åkte. De var fyllda med sallad, rostbiff, marinad och äppelbitar! :)

Kvällsmål! När vi nu kom fram efter vår långa bilresa fick vi värma på den nybakade äppelkakan :)
Äppelkaka med ingefära
4 Portioner, Tillagningstid 40 min som kan frysas.
2 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna klyftor, rivet skal och saft av ½ pressad citron, 2 msk strösocker, 5 msk flytande margarin, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk mald ingefära, 2 msk brun farin, 1 ägg och 4 msk lättmjölk.
1. Värm ugnen till 175 grader, varmluftsugn till 160 grader.
2. Lägg äppelklyftorna i en skål och tillsätt citronsaft, citronskal och strösocker. Värm 1 msk av margarinet i en kastrull. Lägg i äpplena och låt dem brynas lätt och sockret smälta på svag värme. Vänd dem under tiden. Lägg över äpplena i fyra ugnssäkra portionsformar eller i en större form.
3. Blanda mjöl, bakpulver, ingefära och farin i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ner det tillsammans med resten av margarinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar