torsdag 11 november 2010

Dag 18

Räta ut din FORMKURVA!
Känner du igen dig i ordet träningsperiodare? Det finns tusen och åter tusen omständigheter som kan sinka dig i din väg mot formtoppning – förkylningar, graviditeter, skador, dåligt väder, fantastiska tv program för att bara nämna några. Den goda nyheten är att det ändå är du som bestämmer. Din motivation och tankar- och hur du hanterar dessa - är nyckeln till att räta ut formkurvan, vända den uppåt och sedan hålla en något sånär rak kurs. Ett beteende där man hoppar av och på träningståget är inte alls ovanligt. Att vi fungerar så här är kanske inte speciellt konstigt. Inte när man betänker att det tar längre tid än man tror för kroppen och hjärnan att fullt ut etablera en ny vana. Det är mycket vanligt att man slutar träna inom tre till sex månader efter att man har börjat. Detta fenomen kallas inom psykologin för >>drop out<<, och det beror på att vi oundvikligen ställs inför motgångar under en sexmånadersperiod. Att börja om igen, kanske mer än en gång, känns jobbigt. Istället för att börja på ny kula och ta nya tag tenderar vi att ge upp när vi stöter på motstånd. Det räcker alltså inte att välja den hälsosamma och aktiva vägen en gång – du måste göra valet gång på gång, så snart ett nytt hinder uppstår som hotar din motivation. Många anger till exempel tidsbrist som skäl att inte träna, det är den största barriären. Och det känner till och med jag av här hemma med Pappa Claes som jobbar mycket hit och dit.. men forskning visar att det ofta är en subjektiv tidsbrist, och att det istället handlar om PRIORITERINGAR!

Alla som gått på gym vet hur ett och samma pass kan vara överbokat i januari, när motivationen ligger på topp hos de flesta, för att bara ha tre deltagare i maj. Valet av gym, träningsformer och peppande träningskompisar är förstås viktiga faktorer för din formkurva. Hur motiverad du än känner dig kan det bli svårt i längden om du inte känner dig som en del i ett sammanhang du upplever som givande. Att träningen måste kännas lockande, för att kunna utvecklas till en hållbar rutin är super viktigt! Vi blir bra på det som vi tycker är roligt och på så vis skapas en positiv spiral.

Chansen är större att vi fortsätter träna när det dyker upp hinder, om träningen känns rolig. Men det räcker inte bara med att tycka att träningen är rolig när du väl utför den. Den måste också, som vi nämnt tidigare, bli en vana du alltid prioriterar, hur trött du än är och var du än befinner dig. Tänk dig att gå igenom dagen utan att ha tagit några drag med tandkrämen på morgonen. Inte speciellt tilltalande. Samma känsla ska du ha med träningen – du ska sakna den när du missar den. Ungefär som en god vän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar