tisdag 23 november 2010

Dag 30

Så nyttiga är bären!
Ät dig friskare och yngre med hallon och nypon. Svenska bär är sprängfyllda med vitaminer och mineraler. Bästa tiden att njuta dem är nu!
Körsbär Körsbär är rika på massor av antioxidanter som C-vitamin och även ellagsyra- som skyddar mot en del av de skador som UV-strålning orsakar. Körsbär sägs också motverka gikt, ledverk samt hudinfektioner. Det finns två sorters körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. De är godast som de är eller i kräm eller i kakor!
Björnbär Mörkröda karotenfyllda bär som främst växer i sydligaste Sverige vid kusten. En fantastisk källa till antioxidanter och flavonoider (växtfärgämnen). Björnbär innehåller också lignaner, växtämnen med östrogenliknande effekt, som är cancerskyddande. De är godast när du plockar fram några frysta till frukostypghurten. Eller riv vit choklad över de frysta bären och gratinera i ugnen. (Dino som vi har lagat för några dagar sen! :))
Krusbär De sursöta bären som finns i färgerna gult, grönt och rött är rika på mineraler, karoten och vitamin C. Röda krusbär ger extra mycket antioxidanter, men alla är super nyttiga och innehåller qercitin, som kan motverka cancer. Krusbäret anses laxerande och urindrivande. De är godast när de är riktigt mogna och smakar kiwi eller som kompott med kall mjölk.
Nypon Det ultimata bäret, sprängfyllt med C-vitamin. Studier visar att nypon hjälper emot ledvärk genom substansen galaktolipid, som är inflammationshämmande. Nypon sägs också motverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar samt stärka immunförsvaret! Nypon är godast i nyponsoppa förstås men bryggt te av de torkade nyponen är också gott! Nyponmjöl är dessutom mycket gott att blanda i müslin.
Blåbär är rika på antioxidanten lutein, som skyddar mot grå starr och sjukdomar som angriper gula fläcken i ögat. Blåbär innehåller också antocyanier, som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och skyddar hjärnan mot åldrande. Blåbär används mot diarré och andra magproblem. Blåbär är godast under frastäcke av havregryn och pumpakärnor som får fräsa i smör och rårörsocker. Eller att mixa ner i Leilas smoothie! :)
Havtorn Få friskare och spänstigare hy med halvtorn. Havtornsolja sägs lindra hudsjukdomar och motverka hudens åldrande. Bären innehåller många för hyn välgörande ämnen: A-vitamin, C-vitamin, proteiner, fettsyror, karorener och E-vitamin liksom B-vitamin och K-vitamin. Dessutom antioviderande flavonoider som motverkar inflammationer. Havtorn är godast som juice, sötad nektar eller i marmelad.
Hallon
Hallon innehåller antioxidanten polyfenoler som verkar antiinflammatoriskt och kan ge en vitalare hy och motverka rynkor. Hallon innehåller också kalcium, magnesium, fosfor och C-vitamin och anses lindra menstruationssmärtor. Hallon är godast nyplockade eller frysta lätt tinade som godis, i pajer, till fil eller glass.
Svarta vinbär
En klar C-vitaminbomb och fullproppad med antioxidanter och mineraler. Svartavinbär är bra vid högt blodtryck eftersom de innehåller kalium och antioxidanten Antocyanin, som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Svarta vinbär innehåller också omega 6- fettsyran GLA, som kan minska PMS- och klimakteriebesvär. Svarta vinbär är godast som juice, smoothie eller i fil och som sylt!



Till Frukost! Imorse blev det verkligen hel panik hemma hos oss. Både Mamma Karin och jag tok försov oss så vi flög bara ut ur hemmet med banan, äpple och lite hälso-blåbärs fil! Pappa Claes åt Bacon och ägg


Till Lunch! Mamma Karin åt laxpudding tillsammans med Sallad. Pappa Claes åt mackor till lunch, på planet fick han dessutom en laxbit tillsammans med något qinoaliknande

Dagens träning! :) Mamma Karin har varit super duktig iväg på sin regelbundna Yogaträning som hon har på tisdagar! Kommpis Siv smygfotade Mamma Karin under träningspasset så nu kan vi alla faktiskt få se vad det är damerna pysslar med på tisdag eftermiddagarna! Det är ganska avancerad och krävande yoga inte vilken lugn avslappning som helst som många kan tro! Pappa Claes kom hem sent ifrån sin Norge resa men han är taggad och kommer göra en stark come-back imorgon och resten utav tiden som vi har kvar utav projektet nu! :)



Till Middag! Ikväll lagade vi en ur god pesto pasta tillsammans med kalkonrullar med en liten röra i! I denna röra blandade jag ner philadelphia ost och en klutt pepparrot! Det är en mycket enkel men urgod middag som är toppen både innan och efter träning! :) Till detta åt vi skivade färska tomater och avokado! Pastan kokar du bara och sen ca. 2 skedar pesto. Det får ni välja själva beroende på hur mycket ni gillar pesto! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar