onsdag 24 november 2010

Dag 31

Ett gott skratt förlänger livet!
Ett gott skratt förlänger livet – på riktigt. Enligt amerikanska forskare minskar det risken för strokes och hjärtattacker. I Gamla testamentet heter det att ett hjärtligt skratt gör lika gott som medicin. Nu sitter modern vetenskap på belägg för att det gamla uttrycket besitter en hel del sanning.
Forskaren Michael Miller vid University of Maryland School of Medicine i Baltimore sa till Washington Post att de tror att skratt är bra för din hälsa, och tror sig kunna bevisa varför. Tidigare forskning har kommit fram till liknande resultat, men då har utgångspunkten varit den motsatta, nämligen att negativa känslor, stress och depressioner har en negativ effekt på människors hälsa. Miller och hans team ville istället ta reda på om glädje och skratt minskade risken att drabbas av sjukdomar.
I undersökningen fick deltagarna bland annat se på korta klipp från krigsfilmen ”Rädda menige Ryan” och komedin ”Kingpin”.
Resultatet var häpnadsväckande. 14 av de 20 som såg ”Rädda menige Ryan” fick minskat blodflöde i anslutning till att de hade sett filmen. Hos alla utom en som såg ”Kingpin” blev effekten att blodkärlen vidgades och blodflödet ökade, vilket reducerar risken för hjärtattacker och strokes.
Förbättringen motsvarar effekten av mellan 15 och 30 minuter workout.
Trots resultaten är Miller inte helt övertygad om att det är själva skrattet i sig som gett den positiva effekten.
– Är det skrattet eller välmåendet? Vi vet inte riktigt. Men jag rekommenderar ändå att skratta eftersom ett liv med skratt är bättre än ett utan.
Träning som du tycker är kul och som du kan skratta åt undertiden som du utför den kommer bli den mest effektiva och framgångsrika motion du utför! Det är som min egen basket! Jag tycker det är så kul med alla matcher, träningar, tjejerna i laget, att kämpa och vinna matcher. Hade jag inte haft och känt ett sådant stort nöje för idrotten hade jag förmodligen aldrig spenderat så mycket tid och energi på det! Därför är det viktigt att våga släppa loss ibland och skratta och ha kul! Och varför inte kombinera ihop det med aktiv träning? :) TOPPEN!

Dagens måltider!
Till frukost
började vi dagen med en riktigt energirik power frukost! Vi åt ägg och bacon med baked beans. Alltså uppvärmda vita bönor i tomatsås!(UR GOTT, för er som inte redan vet om det! :))
Till Lunch åt Mamma Karin någonting ur gott borta i Milano. Mina kära atletiska och ”sund- ätande” föräldrar är hyfsat hopplösa att försöka mata och peppa iväg till träningen... Anledningen är den att de hela tiden flänger iväg hit och dit! Pappa Claes kom hem igår kväll ifrån Norge men imorse åkte Mamma Karin iväg med jobbet till Milano! Haha så jaaa, samma gäller för Mamma Karin att jag hoppas att hon inte faller för några Italienska delikatesser utan tänker på vad hon stoppar i magen när hon är ute och reser! :) Pappa Claes åt ... till Lunch idag!
Till middag ska jag och Pappa Claes laga goda gamla hederliga hamburgare! Bara för att man äter sunt skall man inte avskräckas iväg ifrån pizza, hamburgare osv.! Så länge man tänker rätt när man tillagar rätterna blir det alltid bra! Vi öser på med extra mycket grönsaker som mättar våra magar istället för massa fettiga osunda pomfritt! Gör dina egna hamburgare med detta enkla recept. Tid: 20 minuter 6-8 st Ingredienser:
Hamburgare:
600 g nötfärs
1 st gul lök
3 tsk kött- och grillkrydda
Servering:
6-8 st hamburgerbröd
sallad
gurka
tomater
röd lök i tunna skivor
ev. dressing (se förslag nedan)
Chilidressing:
1 msk majonnäs
0,5 dl gräddfil
eller crème fraiche
1 krm salt
2-3 msk chilisås
Gurkdressing:
1 msk majonnäs
0,5 dl gräddfil
eller crème fraiche
1 krm salt
3 msk gurkmix eller bostongurka
Gör så här:
Lägg nötfärsen i en bunke. Mixa den gula löken till mos eller riv på rivjärn och tillsätt den till nötfärsen. Strö över kryddan. Blanda alltsammans till en jämn kladdig smet. Hetta upp en stekpanna med matfett. Forma smeten till runda, tunna, platta bullar. Stek dem ca 3-4 min per sida tills de fått fin färg. Om du vill göra någon av dressingförslagen ovan blandar du bara alla ingredienserna i en skål. Servera med hamburgerbröd, sallad och ev. någon dressing. Smaklig måltid!
GI Tips: Servera hamburgaren med fullkornsbröd och ta inte jättemycket dressing av förslagen ovan eftersom bostongurka och chilisås innehåller socker. Du kan annars göra dressing av något som inte innehåller så mycket kolhydrater som t.ex. ajvar relish och crème fraiche blandat.
SMAKLIG MÅLTID!! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar