- Du slappnar av. Det är rogivande att simma, många upplever det till och med som meditation. I vattnet är det lätt att skärma av omvärlden och lägga fokus på ”här och nu”. Rör vi oss i varmt vatten utsöndras lugn och ro-hormonet oxytocin.
- Blodcirkulationen ökar. Simtagen får blodet att strömma fram genom kroppen. Våra organ får syre, huden lyster och vi blir piggare och mår bättre.
- Snäll träning. Simning är en av de skonsammaste träningsformerna och används ofta för rehabilitering. I bassängen blir vi lätta och vattnet ger lagom motstånd. Tänk på att inte hålla upp huvudet för mycket, skona nacken.
- Musklerna orkar mer. Jämfört med till exempel löpning orkar vi mycket längre i vattnet. Vatten svalkar och vi kan variera simstil.
- Höjer humöret. Skölj bort ilska, sura miner och deppiga tankar. Kom upp ur bassängen som en ny människa!
Träning! Mamma Karin och Pappa Claes har båda utfört simträning idag! Pappa Claes hoppade ner i poolen innan jobbet i ca 35-40 minuter och Mamma Karin gick på sitt ordinarie simpass som hon brukar gå på onsdagar! :) Det är vattengympa-pass där de utför olika simövningar, förra veckan simmade Mamma Karin 1000 meter vi får höra vad dagens 1 ½ timme innehöll när mamma Karin kommer hem! :) Jätte bra träning, lite alternativ träning jämfört med vad de annars tränar med och som vi läste nyss finns det ju många olika anledningar varför ett litet dopp i det blå kan ge bra effekter!
Frukost! Yoghurt med hackat päron och 1 msk rostade solrosfrön, komplettera med 1 rostat, grovt formbröd med 2 skivor 10procentig ost och paprikaringar!
Lunch! Gratinerad tonfisk med tomat och örtkryddor. Ett recept ifrån boken Koll på Kolhydraterna!
125 gram färsk tonfisk, 1 tunt skivad vitlöksklyfta, 1 tesked grovt malda korianderfrön, 1 matsked finhackade myntablad (spara några blad till serveringen)
1 tesked kapris, Salt och peppar
Sås med tomat och örtkryddor:
1 matsked olivolja, 1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tesked torkad, grovt smulad röd chilifrukt (valfritt) 1/2 tesked torkad oregano
1 matsked grovhackade myntablad, 2 matskedar torrt vitt vin, 1 stor tomat, skalad, urkärnad och grovhackad
Så gör du:
1. Skär några snitt i tonfiskbiten och späcka med lite vitlök,
korianderfrön och mynta.
2. Till såsen: Värm lite olja i en kastrull. Tillsätt vitlök, chili, oregano och resten av korianderfröna. Koka upp under omrörning tills vitlöken blir gyllenbrun. Tillsätt
myntan, vitt vin och tomat och koka på medelvärme i 5–10 minuter.
3. Värm resten av oljan i en liten gryta som tål ugnsvärme. Lägg i tonfisken och bryn den på båda sidorna. Häll såsen över tonfisken och krydda med salt och peppar. Ställ in den i ugnen på 220 grader. Gratinera i 15–20 minuter.
4. Strö lite hackad mynta och
kapris över tonfisken. Servera gärna med ångkokt spenat eller broccoli
Middag! Nötfärsbiffar med fetaost, oliver och fransk senap
Nötfärsbiffar med fetaost, mycket smak och helt GI-rätt. Antal portioner: 4
Ingredienser: Ca 6-800 g nötfärs1 1 st lök2 2 st vitlöksklyftor10 10 st oliver200 200 g fetaost1 1 msk fransk senap5 5 st soltorkade tomater i olja1 1 st äggTill serveringKesoSallad Gör så här:
1. Hacka och bryn löken och vitlöken i snabbt.
2. Blanda löken i färsen.
3. Smula ner fetaosten, skurna oliver, klippta torkade tomater och ägget.
4. Rör runt färsblandningen till jämn smet.
5. Stek biffar i rapsolja eller smör på bägge sidor.
6. Salta och peppra efter smak.
7. Servera med grönsallad och keso.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar