tisdag 2 november 2010

Dag 9

Morgonpromenader!
En av mina favoritböcker, "Allt om fettförbränning" Skriven av Fredrik Paulun fick egna ben förra veckan och rymde iväg så det blev lite små svårt att skriva om morgonpromenader som Paulun berättar om så väl. Idag var mamma Karin och pappa Claes hurtiga och uppe med tuppen och gick en rask morgonpromenad så nu när boken plötsligt bara låg där mitt framför nosen passar det ju bra att prata om morgonpromenader även idag! :)

Det finns ett tillfälle som du kan bränna mer fett än annars. Det är precis när du stigit upp, före frukost. Då är ditt blodsocker lågt och dina insulinnivåer är nästan obefintliga. Den energi du förbrukar kommer därför inte från maten du just ätit, utan tas istället direkt från fettcellerna. Det gör att en rask promenad direkt före frukost kommer att ge en enastående fettförbränning, och är ett effektivt vapen för att gå ner i vikt.

FÖRE PROMENADEN! :)
För att få maximal fettförbränning, och minimera muskelnedbrytningen finns det några detaljer som du bör tänka på:
  • Drick ett stort glas vatten! Om du är uttorkad kommer ditt blod flyta lite trögare, och transporten av fria fettsyror till dina muskler blir försämrad. Det gör att fettförbränningen minskar om du inte har tillräcklig vätska i kroppen. Precis när du vaknat är i regel vätskebalansen inte den bästa, och därför ska du alltid dricka (minst) ett stort glas vatten före din promenad. Om det är varmt ute, eller om du går väldigt länge, kan du även ta med dig en liten vattenflaska. :)
  • Drick två koppar kaffe 30 minuter före promenaden. Skälet till detta är att du får koffein från kaffet, och att koffeinet ökar frisättningen av fett från fettcellerna. Resultatet blir effektivare fettförbränning under promenaden. Dessutom piggar koffeinet upp, vilket gör det lättare att orka.

EFTER PROMENADEN? Direkt när du kommit hem måste du dock äta din frukost för att motverka den muskelnedbrutning som annars kommer att äga rum. Ät en vanlig frukost med både kolhydrater, protein och fett. Nu är det lägligt att äta antioxidanter som vi frossade i lite extra igår också exempelvis! :) Efter frukosten fortsätter din dag som vanligt, med skillnaden att fettförbränningen är förhöjd under hela dagen.


Varför kan jag inte springa istället? Om du springer istället för att gå, vid ditt träningspass före frukost, kommer detta att kräva så mycket energi att fettcellerna inte hinner frisätta tillräckligt. Det betyder att muskelmassan börjar brytas ner, allt för att förse dig med energi och blodsocker. Det är därför mycket bättre att gå, eftersom 80-90% av din energiförbrukning täcks av fettförbränningen. Dessutom klarar kroppen att hålla ditt blodsocker, utan att bryta ner muskelmassa, då dina reserver i levern används. Det handlar således om intensiteten, och att du inte ska träna för hårt, när du inte har så mycket insulin och blodsocker. Självklart kan vi cykla på motionscykel, trampa på trappmaskin eller gå på löparband, om vädret kanske inte alla november dagar tillåter promenader.. Det får vi avgöra själva! Det viktigaste är att du inte tränar med för hög intensitet. Om du tränar senare på dagen är självklart även högintensiv träning bra. :)

Dagens Måltider! :)

Frukost! Dagens frukost bestod utav fullkorns macka med leverpastej och färska tomater. Tillsammans med en kopp te och en skål yoghurt.


Lunch! Pappa Claes åt Thaimat, ris med kyckling grönsakscurry. Mamma Karin åt Gulasch soppa med knäckebröd. Egentligen skulle vi ha ätit Lax med hallonvinäger och sallad men det var ingen utav dem som hade möjligheten eller var sugna på detta idag så det fick bli eget val av lunch idag :)
Middag!
Till middag åt vi en riktig lyxmiddag! Det var extra pris på oxfile har om dagen så jag fick stuva om lite i planeringen och arrangera om så att vi kunde få en hälsosam oxfile middag idag istället! :) Det blev verkligen urgott med oxfile, sallad och Confiterade tomater. Varför inte passa på med lite goda ungsbakade Confiterade tomater? Den nyttiga antioxidanten lykopen blir också mer tillgänglig vid upphettning! :) 4 personer 6 mogna, djupröda tomater (gärna plommontomater), 1 dl olivolja, 4 vitlöksklyftor tunt skivade, 6 kvistar timjan, 4 kvistar basilika, strösocker och salt. Sätt ugnen på 120 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull. Snitta tomaternas skinn. Doppa dem i det kokande vattnet, en i taget. Lägg över i saltvatten så snart skalet börjat lossna. Skala, klyfta och kärna ur tomaterna. Lägg aluminiumfolie på en ugnsplåt. Strö lite socker och salt på foliet och droppa olivoljan över. Lägg ut "tomattungorna" på folien, strö salt, socker och droppa lite olivolja ovanpå dem också. Strö vitlök och riv örterna över. Baka tomaterna i ugnen ca. 11/2 timme, tills de börjat skrumpna lite. Låt svalna. Lägg över i en burk, varva med olivolja. Håller i kylen minst två veckor.

Träningen! Det var alldeles utmärkt att båda föräldrarna var ute och gick en hurtig morgonpromenad imorse och det vet vi ju alla nu är en mycket effektiv fettförbränningsmetod! Men träningsprogramen som både mamma Karin och Pappa Claes ska följa har följts gott men både idag och igår har effektiviteten sjunkigt något. Vi måste skärpa till oss och verkligen komma på banan igen så att vi ser till att följa programmen fulländat ut så att så stora resultat och förbättringar tillslut visas efter dessa 6 veckor! Nu är det höstlov och jag som personlig coach har lugnat ner mig lite i tempot och gjort mycket annat än vad jag brukar göra på "vanliga vardagar" vilket har medfört ett visst ofocus kring alla träningsövningar och rätta måltiderna! Pappa Claes ligger lite lätt på "shit list" snart om han inte ordentligt börjar följa träningsplaneringen denna veckan! Jag vill verkligen sätta igång med att ändra pappa Claes träningsvanor och skapa en regelbunden träning, vi har börjat vecka två svagt, men vi har 5 dagar på oss att förbättra oss! Vi vill ju inte misslyckas med att uppnå några framgångsrika resultat! Men, verkligen ett enormt MEN glöm verkligen inte att:



Vad är egentligen att misslyckas? Så länge du fortsätter har du ju inte misslyckats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar