söndag 24 oktober 2010

Dagen innan den STORA dagen! :)

och så var projektet äntligen igång!
Idag har vi varit förbi Doktor Anne Johansson och mätt blodtrycket, midjemått, vikt, längd och räknat ut både BMI och Kroppsfett %. Dessa resultat kommer vi att testa under de 6 veckorna med jämna mellanrum och jag kommer att redovisa förbättringar eller försämringar. Fick nämligen starka order om att redovisa vikt och midjemått var strängt förbjudet här på bloggen! :)

För att få en bättre och klarare bild av vilka två människor som vi har framför oss dessa 6 veckor kommer jag nu lite kort att presentera mamma Karin och Pappa Claes :)
Karin Lindesvärd, 51 år, positiv mamma som fixar och donar i hemmet och är framförallt en mycket matglad person. "Super kocken" som hon kallas för i huset och bland vänner och det med all rätt! :)
Intressen
Yoga varje tisdag, brukar traska iväg på gymnastik och aerobixpass både själv och med dina vänninor. Tennis 1-2 gånger i veckan och spelar gärna golf antingen med familjen, familjevänner eller hela mamma-dam-gänget! :) Simning, framförallt på valhallabadet i Göteborg men i Stockholm finns det faktiskt andra bra alternativ! Gillar även att fixa och dona inne i nyinflyttade huset eller ute i trädgården, vara på vårt landställe, arrangera stora middagar till nära och kära, umgås, fika och äta luncher med vänner ifrån alla håll och kanter! En riktig hemmakväll med god mat och hela familjen skulle mamma Karin inte heller säga nej till!
Skador
Mamma Karin har brutit armen som ung och har fortfarande känningar och förhinder med att göra ansträngande rörelser som belastar armbågen, som exempelvis armhävningar.
Tid
Karin arbetar 60% ute i Nacka och har därför hyfsat gott om tid att kunna lägga på idrott, aktiviteter och laga goda nyttiga maträtter. Dock är hela Karins veckoscheman alltid inbokade med flera rolika händeler och damträffar hit och dit så självklart har vi inte all tid i världen att lägga på vår framgångsrika träning utan vi är något begränsade!
Psykisk och Fysisk inställning och Status
Den är bra! :) Mamma Karin behöver inte l'ggas in i ett program där hon behöver börja ifrån scratch och bryta alla gamla vanor utan det jag som Personlig Tränare får möjligheten till är att kunna öka dosen av träning som Mamma Karin redan utför. Effektiviteten och framförallt intensiteten i träningspassen får jag möjlighet att förbättra nu när hon redan är ändå van med att utföra regelbunden träning i veckorna. Mamma Karin har en stark motivation och verkar mycket taggad och ser fram emot att kämpa för att pressa ner kilona på vågen och lyckas nå förbättringar bättre än pappa Claes. Det blir som en liten intern tävling dem emellan vilket bara är bra för motivation och taggning att bita i lite extra på träningspassen!


Claes Lindesvärd, 54 snart 55 år, glad rolig pappa som kanske föredrar att titta på sporterna än att själv faktiskt utföra dem.. :)

Intressen
Tennis och golf är de största idrottsliga intressena! Går ut och springer med gubbarna då och då och går på gymmet eller idrottspass med ledare! Har nu köpt ett Friskiss och Svettis kort som skall göra mirakel!

Skador
Pappa följer "Allt eller inget principen". Vilket innebär att han ligger lågt ett tag och sen när han har bestämt sig för att sätta igång med träningen igen tar han i allt han har direkt och knaaak braaak så har han sträckt låret eller fått en bristning i vaden och så sitter han där på avbytarbänken igen.. Pappa kommer därför få ett extra välanpassade uppvärmnings program för att förhindra liknande skador!! :)
Tid
Pappa är betydligt mer tidsbegränsad då han jobbar alla 5 vardagarna i veckan 100% långa arbetsdagar som lätt kan göra att han är rätt mör och trött. Det förekommer med jämna mellanrum att han reser iväg hit och dit över någon dag vilket kan försvåra det lite med träningsövningar och att få i sig rätt mat! Men det kommer vi att lösa! Men tid är nog ett av det strösta hindrena som jag kan se redan nu!
Psykisk och Fysisk status
Tillskillnad ifrån mamma Karin har Pappa Claes inte samma vanor att träna regelbundet. Viljan finns där men den kanske inte lyser fram riktigt lika väl som hos mamma.. :) Det kommer att bli en större vane-förändringar för Pappa Claes än för mamma Karin som redan är på en god väg. Det är inga problem dock, för vi kommer förhoppningsvis att få iakta en större förbättring och förändring hos Claes. Han behöver mest någon där som står och gnager och skäller lite på honom, och där kommer ju min roll in i matchen :)
Klimatet
Vi kommer nu att få arbeta med de ljuvliga höststormarna med regn, rusk och varför inte snöfall när vi ändå är inne på det? Men det skall inte hindra oss! Mycket utav träningen kommer att ske inomhus och det gamla uttrycket som jag som barn alltid hatade att höra stämmer verkligen bättre än man tror "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Vi får helt enkelt sätta på oss några tröjor till och sen ut och springa i det ösregn som dagens väder kanske erbjuder.. :) Vi får ju bara tänka positivt! När vi sätter på oss en tröja till blir det ju en smula mer belastning, så vi bygger därmed en gnutta mer muskler som förbrukar energi och vipps så har vi skapat en ökad energi och fettförbränning! :)

Tillgängligheten
till löparslingor i skogar här på Lidingö är brilljant rent ut sagt! Det finns många natur och terräng passager på ön som underlättar det för oss så att vi inte tvingas fara 2 timmar iväg för att ha möjligheten till detta! :) Den stora möjligheten finns också att båda två kan gå till Ropsten ifrån hemifrån för att det samtidigt skall ge en positiv hälsosam effekt. Tillgängligheten till gym, tennishall, simhallar finns också inom nära behagliga räckhåll vilket underlättar för att hjälpa den tidsbegränsning vi har på traven.
Målsättning
Målen har vi satt på en möjlig och uppnåelig gräns! Pappa strävar efter att gå ner 5 % av sin nuvarande vikt och detsamma gäller för mamma som kan ha det svårare att uppnå detta eftersom skillnaderna i hennes vanor inte kommer att bli lika betydande stora som för pappa.
Under tidens gång kommer vi att göra mätningar och inser vi då att målen är så hopplöst långt borta kommer jag att anpassa dem så att vi inte alla helt tappar motivationen. De skall båda få en förbättrad kondition när de springer 5 km, det danska stepptestet som även mäter syreupptagningsförmågan, en förbättrad smidighet och fler starkare muskler som kräver energi. Vi vill bränna fett med våra morgonpromenader och äta sunt och må bra! Det kommer inte vara ett armeläger där sjukdom, utmattning och brist på motivation är helt oacceptabelt. Är de fullkommligt utmattade och knappt kan sätta sig ner med sin brutala träningsverk, ja då får de gärna äta sin sunda middag och marsh pankaka gå och lägga sig och sova/vila. Så blir de pigga och tar nya tag nästa dag! :) Man har inte gett upp bara för att man hoppar över ett träningspass, så länge du kommer tillbaka efter någon dags uppehåll! :) Glöm inte det!
Det som vi ska försöka förbättra är konditionen, styrka, smidighet, vikt, längd, midjemått, BMI och Blodtrycket! Nu håller vi tummarna, kvällen innan projektstarten att vi kommer att få vittna en stor förändring och förbättring hos båda två! :)

1 kommentar:

  1. svar man måste va många som vill hjälpa äldre hugga ved handla mycket kan man göra

    SvaraRadera