tisdag 26 oktober 2010

Dag 2

Du har hört det förr: Dagens viktigaste måltid är frukosten. Men många hoppar över den, äter för lite eller fel. Här är några vanliga undanflykter:
  • Jag har inte tid
  • Jag är inte hungrig så tidigt på dagen
  • Det är tråkigt

Det är klart att det blir tråkigt om du alltid äter den gamla vanliga ostmackan. När du kan välja bland ägg, grönsaker, frukt, nötter, gryn, sockerfria flingblandningar, fil, yoghurt, keso och massor av pålägg av såväl kött, fisk som fågel. Om du absolut inte är hungrig på morgonen klockan 7 på morgonen, ät några timmar senare men våga inte hoppa över frukosten! Tid har alla ont om, men din planering och prioritering avgör vad du hinner på 24 timmar. Förbered frukost och lunch redan kvällen före, så slipper du göra det på morgonen om du är (som många andra är) tok morgontrött och seg. :)
På engelska heter frukost breakfast, att bryta fastan. När du stiger upp, har du fastat i förhoppningsvis många timmar. Men även på natten förbrukar kroppen mycket energi. Framförallt hjärnan behöver blodsocker och tömmer nästan hela sockerlagret i levern. Hoppar du över frukosten börjar kroppen att tära på musklerna för att bilda socker. Det leder till minskad muskelmassa och på sikt lägre förbränning. Studier visar att människor som hoppar över frukosten äter mer under resten av dagen. De tycks också mer benägna att välja onyttiga mellanmål. Så vill du gå ner i vikt och äta hälsosamt ska du absolut inte missa frukosten!!

Dagens frukost blev därför en riktig power start på dagen! En Omelett med västerbotten ost! Innehåller mycket protein som gör dig mätt och belåten ända fram till lunch! Idag ska mamma och pappa slippa det trista tio-suget och rastlösheten vid elva-rycket!

1 Portion, 2-3 ägg, 1 msk grädde, 1 msk creme fraiche, 3 msk riven västerbotten, salt, peppar, grönsaker som tillbehör, lite smör till stekning.

Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche och ost. Krydda med salt och peppar. Smält lite smör i en stekpanna och rör snabbt ihop omeletten och vänd upp den på en tallrik när den stelnat. Vill du ha lite extra krämighet kan du toppa omeletten med lite riven ost. Servera gärna med tomat och ärtskott! (Ärtskott fanns inte hemma hos oss imorse som ni kan se på bilden men var inte blyga på att lägga på det! Det tillägger lite extra smak! :) Toppa med flingsalt och nymald svartpeppar.

Lunch Det fick bli rester ifrån gårdagens stora Kycklingbuljong projekt! Det blev en del kyckling över som fick bli del av dagens lunch! En rejäl kyckling sallad med dressing och hejdlöst med myckt olika grönsaker!

Träning! Det fick bli en smart lösning imorse med tre hyfsat trötta och tröga hjärnor som fick tänka tillsammans. Mamma Karin gick till Ropsten imorse och Pappa Claes tog bilen dit, hem fick mamma ta bilen för att hinna hem och byta om till dagens Yoga-pass, då fick pappa Claes istället äran att traska hem med rappa steg ifrån jobbet. Mamma kände en viss mörhet i axlarna och lite allmänt mör i alla leder och muskler efter gårdagens 60 min pass ute i Gåshaga. Pappa Claes har jag inte riktigt fått ut någon vettig prognos ännu, men som mamma sa i bilen påväg hem ifrån Gåshaga, "ah vi kan knappt lyfta armarna, vi kommer inte kunna köra rakt på vägen hem, vi kommer inte kunna stå upp på flera veckor, pappa har lite lätt tappat talförmågan.." Så det var på många sätt ett mycket lyckat träningspass som består mycket utav styrketräning i stationer. Det fina med träningen är att styrkeövningarna sker med puls så att träningen blir extra effektiv och att det därmed brinner till lite extra i musklerna! :) De kommer båda två att känna av träningsverk, men som Leila sa när jag själv var där och testade på, första dagen efter kommer du känna dig ganska pigg och tänka "ärsh de här va väl kanske inte så farligt" men andra dagen, så BOM(!) det är då som du känner att "japp, jag har verkligen tränat och tagit i för kung och fosterland för då kommer rörligheten lite lätt inte riktigt vara på max.." Men lite träningsverk har inte dödat någon dödlig så vi skall bita ihop och kämpa på med samma anda! :) Idag är mamma alltså på Yoga som hon regelbundet brukar göra varje tisdag i Centrum med sina mamma-vänninor!

Middag! Det kommer bli ett av Apotekets egna recept som är anpassade till att förebygga diabetes och hjärtochkärlsjukdommar! Det kommer att bli ungsbakad lax med örter och Parmesan tillsammans med ris och sallad och lite kokta grönsaker ifrån gårdagens buljong!

4 Portioner, 4 laxfilebitar a ca 100g, 1 dl fiskbuljong eller vitt vin, 1 skiva vitt bröd (gärna lite torrt), 1 ½ dl färskriven permesan, 2 dl fint skurna örtkryddor t.ex persilja, basilika, timjan, 1 tsk salt, nymalen vitpeppar.

Gör så här: Sätt ugnen på 225'. Lägg laxbitarna i en form och häll i vin eller buljong. Smula ner brödet i en bunke och blanda med ost, örtkryddor, salt och peppar. Fördela blandningen på laxbitarna. Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter. Koka ris och fixa till en god och smarrig sallad vid sidan av! Bonapetit! :)

1 kommentar:

  1. Dagens meny var ju supergod, äggröra och lax är ju sånt man gillar! Du verkar ha bra pli på päronen Astrid, fortsätt så!

    SvaraRadera