- De skall för första gången få testa på ett riktigt mördar pass hos personliga tränaren Leila Söderholm ute i Gåshaga klockan 18:15. Det kommer vara hennes kollega som coach:ar passet som dröjer 60min. Det är ett riktigt utpumpar pass där mamma Karin och Pappa Claes kommer att få träna styrka och kondition. Jag har själv fått testa på ett sådant pass med Leila själv och mjölksyran bara skriker i musklerna på en! Så jag håller tummarna för att Föräldarna kommer att tycka att passet var lika kul som jag tyckte och att de kommer känna sig nöjda och motiverade att fortsätta! :)
Middag blev mitt egna lilla projekt idag som jag håller på att koka upp just i denna minut! En stor kokad kyckling som jag gör egen hemmagjord buljong av. Denna Buljong kommer vi att frysa in i små portionsförpackningar som vi ska använda dessa 6 veckor framöver! Vi vill nämligen undvika färdiga Buljongstärningar så mycket det går så varför inte laga sin egen? :) Det är inte så svårt! :) Kycklingen som blir över kommer vi att tillsammans med Svamprisotto och Sallad.
Så här tillagar du Kycklingbuljongen! "En kyckling som räcker länge"
Koka en kyckling (eller höna) i saltat vatten. När den är färdig plockar du upp den och låter den svalna, plockar av köttet och lägger tillbaka skrov och rens i kastrullen. Låt det småputtra där någon timme (om du vill (vilket du definitivt vill!:) ) så kan du slänga i en bit morot och pujolök(jag hade även i rotselleri)). Sila av och släng renset. Sen har du en bra buljong eller soppbas att frysa in (gärna uppdelat i passande portioner). Skär köttet i bitar och frys in på en bricka så att köttet blir styckfryst. Lägg sedan bara in det frysta köttet i en fryspåse. Bra att ha för att ge maten det där lilla extra om man saknar kött, till exempel i risotton! Du gör som du själv behagar men vi kommer inte frysa in det utan vi lämnar kycklingen, fryser in buljongen i portionspåsar och lagar en svamprisotto till kycklingen!
Svamp risotto! Vad behövs? 3-4 dl avorioris, 4 dl svampbuljong, 2 dl viltbuljong, lite rött vin om du har hemma, 1 gul lök, minst 10 champinjoner, gärna någon annan sorts svamp också, antingen om du har plockat i skogen eller om du har råd att lyxa till det med flera sorter i affären, salt och peppar, smör och riven lagrad ost, gärna permesan!
- Koka riste i buljongen. Hacka löcken.
- Skär svampen i bitar och stek med salt och peppar i en stekpanna brevid. När svampen "vattnats ut", häll i den hackade löken och stek tillsammans med svampen en stund.
- Se till att riset inte kokar torrt eller bränns vid i kastrullbotten- häll med jämna mellanrum på mer buljong (om buljongen tar slut, häll på lite vatten) och rör om medan riset mjuknar, detta är hemligheten bakom en riktigt krämig risotto. Häll också ner en slurk rödvin om du har.
- Blanda ner svamp- och läkblandningen i riset, rör om, häll eventuellt på mer buljong/vatten om det behövs. När riset har mjuknat, smaka av risotton. Se till att den inte är för salt, eftersom det sista som ska göras är att röra ner riven ost vilket ju ökar den salta smaken!
- Servera med liten riven ost vid sidan av att strö på och ät tillsammans med den kokade kycklingen! Toppa till med lite persilja och färska tomater vid sidan om!
Astrid Stort grattis på 18-årsdagen.
SvaraRaderaVilket roligt projektarbete, jag kommer att följa med spänning och ser fram emot att till jul ha slimma och vältränade vänner.
Jag måste också lägga mig i hårdträning så att Karin inte helt scoopar ut mig inför Beach 2011.
Lycka till och kram
Anna