onsdag 27 oktober 2010

Dag 3

AKTIVA UNDER HELA DAGEN, PÅ JOBBET!
I en utav Gi böckerna som jag läste i projektets absoluta början fick jag ta del av väldigt intressanta idéer om hur viktigt det är att träna regelbundet. Men också hur viktigt det är att vara aktiva under hela dagen. ”självklart ska du försöka röra på dig så mycket som möjligt, både för att snabba på viktnedgången och för att må bra i största allmänhet. Strävan efter att ”göra något” varje dag. Det kan vara såväl vardagliga saker som en raskpromenad till jobbet, trädgårdsarbete, dans eller städning, som mer aktiva sportaktiviteter på gymmet eller i löparspåret. Ur fettförbränningsperspektiv är just konditionsträning särskilt effektivt. Men för att optimera utväxlingen på långsikt blir resultaten ännu bättre om du kombinerar med styrketräning. Det är nämligen bara med ökad muskelmassa som din så kallade basala förbränning i ökar, det vill säga kroppens energiförbrukning i stillasittande läge. (Det här stämmer även enligt boken jag har läst om fettförbränning.) Kom ihåg att det är summan av alla rörelse under dagen som är avgörande för din energiförbrukning. Många tycker att de har varit duktiga när de klarat av ett pass på gymmet och kompenserar med att sitta still resten av dagen och unnar sig något extra smarrigt på tallriken. Förvisso är timmen på gymmet utmärkt, men uppväger inte ett övrigt stillasittande liv under dygnets resterande 23 timmar. Att vara naturligt aktiv i sin vardag är ofta av större betydelse än korta punktinsatser någon gång i veckan.” GI- Gourmet, skriven av Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson. Detta baserar jag nästan hela träningsupplägget på och tipps och råd ifrån personliga tränaren Leila Söderholm och sjukgymnast Marie Zetterberg . Jag har lagt upp träningsprogrammen med en strävan efter att mamma och pappa ska vara aktiva under hela dagarna inte bara en timme på gymmet 3 gånger i veckan! Därför har de båda två några, ja vad ska vi kalla dem? grundlagar som de utför och följer varje dag.

PÅ JOBBET!
Aktiviteter som kommer att utövas varje vardag är:
• De dagar som de har möjlighet cykla eller gå fram och tillbaka ifrån Ropsten och därifrån ta tunnelbanan till jobbet. Eller varför inte cykla hela vägen till jobbet?
• ALLTID välja trapporna istället för rulltrappor, hissar alternativt rullband
• Minst 20 min varje timme höja upp skrivbordet och stå upp och jobba istället för att sitta ihop sjunken på din stol framför datorn!
• Var alltid pigg och sugen på att springa de ärenden som finns! handla lunchen, kaffet, osv.
• Var alltid positiva och glada mot er omgivning! :) (så som ni redan är) Ni måste ju tänka på att alltid må bra i kropp o själ så sprid glädje till era arbetskamrater, kunder, försäljare och alla som ni stöter på. Med positiv anda kommer ni bli sugna och mer motiverade!
Dagens mat och träning! :)
Till frukost gjorde vi en läcker tranbärssmoothie! Till den fick vi äta leverpastej mackor på grovt bröd med tomatskivor på.
En riktig vitaminkick är denna smoothie med tranbär, hallon och avokado.
4 portioner, du behöver:
0.5 2 st avokado1 4 dl frysta hallon eller jordgubbar1 4 dl tranbärsjuice
Tips
Avokado är bland det fiffigaste man kan använda i en smoothie. Förutsatt att avokadon bara är mogen så får man den mildaste, lenaste och mest mättande smoothien i världen med hjälp av avokado.
Dekorera gärna som på bilden med hackade nötter och färska blåbär.
Gör så här:
1. Mixa alltsammans slätt i en mixer eller matberedare.
2. Låt tranbärsjuicen avgöra hur tjock du vill ha din smoothie.


Lunch
Till lunch blev det en god krämig kalkonsallad!

Dagens träning! :)
Mamma var dagens hurtbulle med att i en och en halv timme simma mitt på dagen! Simning gör gott för alla muskler i kroppen och du tränar och belastar musklerna på ett annat sätt (uppe på land). Ikväll när de gamle kommer hem ifrån jobbet skall vi för första gången testa styrke- och smidighetstestet som är ett antal övningar som vi kommer att utföra med jämna mellanrum under projektets gång! Enligt planeringen skall vi dessutom ut och springa 5km sträckan ute i Stockby idag men det är kolsvart, kallt och ruggigt och vi är alla tre rätt trötta. Så det blir en styrke och smidighetsträningskväll i källaren som beräknas ta ca. 1 timme. Vi har hantverkare här utanför dörren som borrar och slipar för fullt så vi lever alla under ett ständigt donk donk donk vilket faktiskt drar lite motivationen och musten ur oss. Vi får alla ta och kämpa på och bita ihop ikväll och ska utföra testövningarna åtminstånde! Det får bli 5 km löpning imorgon istället! :)

Middag
Dagens middag har jag stått och kämpat med hela halva eftermiddagen att få ihop till en god måltid! Den mästerkock som jag gärna vill vara men har idag fått inse att jag inte är hade lite lätt ganska mycket problem i köket idag... Allt såg så gott och bra ut tills att jag luktar på dressingen och känner en stark doft av citron och kommer på att men hallå det var ju ingen citron i det här?! Näe men då har jag ju självklart valt fel vinäger och tagit någon Citronvinäger med Linolja istället för vanlig hederlig olivolja.. stor suck eftersom citronsmaken envisade sig att sätta sig på all smak.. Men god och fin har middagen ändå blivit men den fick som sagt en oväntad citron touch!

Fläskkottlett med Paprika- och balsamicomarinerade grönsaker'
En härlig bufferätt som passar till det mesta. Går utmärkt att förbereda dagen innan och grönsakerna blir då mer smakrika när de får marinera i dressingen. Variera med att använda olika färger på paprika, aubergine, blomkål och lök.
10 portioner
2 liter färska champinjoner
225 g kronärtskockshjärtan på burk
2 squash
2 gula paprikor
2 fänkålsstånd
½msk olivolja


Paprika dressing 1 sats (10 pers)
2 rostade paprikor på burk
1 vitlöksklyfta
2 bladpersiljekvistar
1 ½ dl olivolja
½ balsamvinäger
salt och peppar
ev. lite chiliflakes

Börja med dressingen. Mixa paprika, vitlök och persilja i en mixer eller i en matberedare. Tillsätt olja och vinäger och mixa till en jämn dressing. Smaka av med salt, svartpeppar och ev. lite chiliflakes. Skär champinjonerna i mindre bitar och lägg i en stor skål. Skölj av kronärtskockorna och blanda med champinjonerna. Skär grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn squash, paprika och fänkål i några minuter. Låt svalna och blanda med svampen. Häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna marinera i minst 1 timme. Dekorera med persilja! :) Och sen varsågoda!! :)

1 kommentar:

  1. Har haft lite svårt att lyfta armarna, de känns möra.. I övrigt i fullt sjå att äta alla smoothies och läckra rätter Astrid hitills har lagat! Det är kul och inspirerande att ha en egen PT som kan bevaka en inproncip dygnet runt! Ser fram emot Beach 2011!

    SvaraRadera